Spoofing neemt toe door corona: een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Het is inmiddels bijna aan de orde van de dag dat mensen slachtoffer worden van spoofing, een specifieke vorm van oplichting door middel van het aannemen of voorwenden van een andere identiteit via de telefoon, whats app of mail. Bij deze vorm van criminaliteit doen derden zich voor als bijvoorbeeld uw bank of telefoonprovider en proberen ze u op die manier geld afhandig te maken.

Door corona zitten veel mensen thuis en zijn zij aan huis gekluisterd. Ook zijn mensen misschien nu meer bezig met bestellen via internet en telefoon, en daardoor minder alert op mogelijke oplichting.
De spoofers bellen met een gekloond nummer van uw bank en vragen u geld over te maken omdat er ongebruikelijke activiteit op uw bankrekening zou zijn. Zo kunt u in een keer al uw spaargeld kwijtraken. Er zijn al meerdere voorbeelden bekend van mensen die op deze manier vele duizenden euro’s zijn kwijtgeraakt aan oplichters.

Veel banken hebben inmiddels meldingen op hun website staan zoals bijvoorbeeld ING.
‘Er zijn oplichters actief. Ze bellen je met de smoes dat er verdachte activiteiten zijn ontdekt op je rekening. Om je saldo veilig te stellen laten ze je een bedrag overmaken naar een andere rekening. De oplichters doen zich voor als medewerkers van ING en lijken zelfs te bellen vanaf een van onze telefoonnummers. Dit is een truc, genaamd spoofing.’

De vraag is of de bank door het plaatsen van deze melding voldoet aan haar zorgplicht jegens u als klant. Wellicht heeft u al geld overgemaakt en komt u er achter dat u inderdaad slachtoffer van oplichters bent. De bank zal u waarschijnlijk niet verder helpen omdat u zelf de overboeking heeft gedaan.

Denkt u dat u slachtoffer bent van spoofing, doe aangifte en zoek contact met uw bank en maak melding van de activiteiten van de personen die u hebben benaderd. Wie weet bent u nog op tijd. Daarnaast kunt u de bank aansprakelijk stellen via de civiele rechter voor de door u geleden schade, wegens schending van de zorgplicht.

Links
Spaargeld kwijt door spoofing
Waarschuwingstekst ING spoofing

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Laat een reactie achter

Wij maken gebruik van cookies om ons website verkeer te analyseren.